Analisis Perencanaan dan Pengelolaan Sumber Daya Manusia dalam Usaha Ayam Penyet: Studi Kasus pada Ayam Penyet Buk Nur

Authors

  • Gladis Jelita Universitas Islam Negeri Sumatra Utara
  • Hastiani Nasution Universitas Islam Negeri Sumatra Utara
  • Zainarti Zainarti Universitas Islam Negeri Sumatra Utara

DOI:

https://doi.org/10.61132/eksap.v2i3.1200

Keywords:

HR Management, HR Planning, Recruitment, Training, Compensation

Abstract

This study aims to analyze the planning and management of human resources (HR) in the culinary business of Ayam Penyet, with a case study at Ayam Penyet Buk Nur. The research employs a qualitative method with a case study approach, collecting data through in-depth interviews, observation, and documentation. The findings indicate that thorough HR planning is crucial to ensure the availability of workforce that matches operational needs. Recruitment at Ayam Penyet Buk Nur is still informal, necessitating a competency-based selection system to acquire qualified employees. HR development through technical and work ethics training has proven to improve performance and service quality. A fair and transparent compensation system contributes to employee loyalty and retention. The internalization of Islamic business ethics strengthens a professional and harmonious work culture. Effective and adaptive HR management is key to the success and competitiveness of the Ayam Penyet business amid intense culinary market competition. The study recommends enhancing recruitment systems, continuous training, and the application of fairness and ethics principles in HR management to support business sustainability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ali Huzaifi, Fadhilah Hanifah, Mentari Aldini Harkart, Riyan Ardiansah, V. S. C., & Moh. Sustoro, E. S. (2022). Peran sumber daya manusia dalam mengembangkan kinerja pada UMKM Griya. Jurnal Ilmiah, 2(1).

Arga Sandy Kurniawan, Hartono, S., & Damayanti, R. (2020). Analisis kompetensi, motivasi, dan disiplin kerja terhadap kinerja karyawan Restoran Ayam Penyet Surabaya Cabang Surakarta. Jurnal Ilmiah, 29(3).

Aulia, A., Anandi, F. F., Palupi, O., Putri, S. E., Dayanti, S., Riofita, H., Islam, U., Sultan, N., & Kasim, S. (2023). Analisis fungsi manajemen sumber daya manusia terhadap bisnis jasa makanan. Jurnal Ilmiah, 7(12), 9–15.

Daulay, N. (2017). Pengaruh kualitas pelayanan dan kualitas produk terhadap keputusan pembelian (Studi kasus pada Ayam Penyet Surabaya Jl. Dr. Mansyur Medan). Jurnal Ilmiah.

Goldina, R. A. B. (2011). Sumber daya manusia dalam usaha kecil menengah. Jurnal Ilmiah.

Gustina, I., Lazuardi, D., Rinaldi, M., Tinggi, S., Ekonomi, I., Prasetya, E., Medan, U. N., & Info, A. (2025). Sosialisasi strategi adaptasi UMKM Ayam Penyet Medan hadapi dampak inflasi. Jurnal Ekonomi dan Bisnis, 18(3).

Hasibuan, S., Pratikna, R. N., Nyoman, N., Novarini, A., Widiawati, W., Sanjaya, R., & Riesso, A. S. (n.d.). Manajemen sumber daya manusia. Jurnal Ilmiah.

Isti’adzah, I., & Fathurrahman, M. (2017). Penerapan nilai-nilai Islam dalam praktik. Jurnal Ilmiah, 6, 1–14.

Putra, S. A., Sari, A. K., & Panca, U. P. (2024). Analisis sumber daya manusia pada usaha kecil menengah sektor kuliner di Kota Medan. Jurnal Ilmiah, 22–26.

Rahayus, G. S. (2020). Analisa prospek usaha Ayam Penyet dan peranannya dalam penyerapan tenaga kerja di Kecamatan Bukit Raya Kota Pekanbaru (Skripsi, Universitas Riau).

Rivai, A., Hou, A., Harefa, M. H., & Susanto, A. (2025). Pengaruh sumber daya manusia, inovasi teknologi digital, dan strategi pemasaran terhadap pendapatan usaha mikro, kecil, dan menengah (UMKM) di wilayah Medan Utara. Jurnal Ilmiah, 13(1), 57–68.

Salukh, F. D. W. I. I. D. K. A. (2024). Analysis of cost of goods manufactured and product selling prices determination to optimize income. Jurnal Ilmiah Ekonomi Bisnis, 5(2), 30–39.

Siagian, T. S., & Nigrum, D. A. (2022). Manajemen sumber daya manusia dan usaha mikro kecil menengah. Jurnal Ilmiah Ekonomi dan Manajemen.

Sofiyah, R., & Azhar, F. S. A. A. (2021). Tanfīdzu idāratu al-mawāridi al-basyariyyati al-Islāmiyyati fī Ayam Penyet Surabaya Far’in Sūlū. Jurnal Ilmiah, 5(1).

Zed, E. Z., Perdana, M. R., Farida, F., & Oktaviana, T. (2024). Pengembangan manajemen terhadap kualitas pelayanan UMKM Ayam Bakar di Cikarang Utara. Management Development on Service Quality of Grilled Chicken MSMEs in North Cikarang.

Downloads

Published

2025-06-19

How to Cite

Gladis Jelita, Hastiani Nasution, & Zainarti Zainarti. (2025). Analisis Perencanaan dan Pengelolaan Sumber Daya Manusia dalam Usaha Ayam Penyet: Studi Kasus pada Ayam Penyet Buk Nur . Ekonomi Keuangan Syariah Dan Akuntansi Pajak, 2(3), 75–81. https://doi.org/10.61132/eksap.v2i3.1200

Similar Articles

<< < 1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.